Drømmer du om egen dreiebenk men er ny i faget og usikker på hvilken du skal velge?

 

Du har kanskje vært på kurs og funnet ut at dette er en glimrende hobby?

Vi har 30 års erfaring med dreiebenker,  og vi får daglig spørsmål fra kunder om hva de skal tenke på når de skal velge dreiebenk. Vi forstår godt at det kan være vanskelig å vite hva du skal tenke på, og hvilken benk du skal velge. Det er et stort utvalg der ute, og prisene på dreiebenkene varierer veldig. Her er noen av våre tips til hva du i utgangspunktet bør tenke på ved valg av dreiebenk:

 

1: Maskin laget av støpegods eller sveisede stålplater?

Det er viktig at dreiebenken er laget av et solid og stabilt materiale, ikke minst av hensyn til sikkerhet.
At dreiebenken har en konstruksjon hvor opplagringen av akslingen i hoveddokken er laget i støpegods er helt avgjørende for å begrense vibrasjon. Det finnes flere billige dreiebenker hvor opplagring, og konstruksjon av benken forøvrig er laget av sammensveisede stålplater; skygg unna. Den vibrasjonen som oppstår, og forplanter seg i disse stålplatene vil du ikke bli kvitt, selv om du bolter fast maskinen i både gulv og vegg. Støpegods derimot er et dødt materiale som absorberer de vibrasjonene som måtte oppstå. I tillegg vil tyngden i seg selv gjøre maskinen mer stabil. I denne sammenheng nevnes spesielt maskiner laget av særs tynne stålplater, disse maskinene kan være direkte farlige. Vi har sett eksempel på konstruksjoner som har vært så svake, at vangene bøyer seg når man spenner opp emne mellom senter. Det er viktig å tenke på sikkerhet ved valg av benk, nettopp derfor anbefaler vi benker i støpegods, de er solide og mer stabile.

2: Budsjett

Det kan være vanskelig å vite hvor mye penger en skal legge i en ny hobby. Vi anbefaler dog ikke de aller billigste og har heller ikke valgt å ha disse i vårt sortiment. Hos oss får du benker fra 3990,- til 96700,-. Vi tør derfor å påstå at vi har dreiebenker til absolutt alle behov.

Minimaskin: Record DML250.

Dette er en minimaskin, og den minste vi har, og således også den rimeligste. Som det ligger i navnet er dette en maskin for den som satser på å dreie miniatyrer, penner og lignende, og ikke tenker store boller og fat. Maks dreie-diameter er 25,4 cm. Erfaringsmessig er dette er en liten maskin som mange nok vil vokse fort fra.

 

Midimaskin: Record DML305

Dette er benken vi  vil anbefaler til deg på et lavt budsjett. Dette fordi du her får veldig mye dreiebenk for pengene,  og det  er en benk du vil ha mye glede av. På denne kan du dreie alt fra en penn til størrelsen på en middagstallerken ( 30,5 cm),  maks dreie-lengde er 51 cm. Dersom du trenger mer lengde kan du for en overkommelig pris skjøte  på med en vangeforlenger og øke dreielengden med 62 cm. Maskinen har 6 hastigheter som reguleres ved skifte av reim.

 

Midimaskin: Record Power DML 320 er en maskin med omtrent samme kapasitet og mål som DML 305, men den har en fordel fordi den har trinnløs elektronisk hastighetsregulering og revers ( revers kan være en fordel ved pussing), men den er noe dyrere i pris.

 

Alle disse tre benkene er laget i støpegods. De er praktisk i bruk, med eksentrisk anleggsholder for enkel innstilling, spindellås og de leveres med planskive.  De har stativ som ekstrautstyr, men kan også monteres fast på en arbeidsbenk, eller på en løs plate dersom dette er praktisk fordi benken på hobbyrommet kanskje også ønskes benyttet til andre formål.

3: Plass

Det er også viktig å tenke på hvor mye plass du har til disposisjon. Dersom du ikke har plass til en fast arbeidsstasjon, bør du vurdere å velge en benk som er lett å flytte. Alle de tre dreiebenkene nevnt ovenfor er lett flyttbare, samtidig som de er stabile nok til å kunne brukes stående løst oppå ett bord eller på en arbeidsbenk. Et annet poeng å ta hensyn til er om du f.eks etter hvert skal ha med deg benken på messer , eller på hytta,  da er det avgjørende at benken ikke er tyngre enn at den er lett flyttbar.

Har du derimot ubegrenset med plass i verkstedet ditt, og benken skal stå der permanent, er ikke dette med vekt og flyttbarhet noe å tenke på.

4.Litt større budsjett, og ingen plassproblemer

Neste trinn på stigen som medfører en noe høyere pris enn på Mini og Midimaskinene er i tillegg til trinn løs hastighets-regulering og revers, å få en maskin med vendbar hoveddokk. Dette fordi hoveddokken kan svinges ut til siden. Da er det ikke lenger slik at begrensningen til størrelsen på bolle og fat bestemmes av «avstanden over vangene». Dette vil i tillegg gjøre maskinen mer brukervennlig fordi man kan stå rett foran når man f.eks huler ut en bolle eller en vase, og har derved  en bedre arbeidsstilling i noen tilfelle kan også hoveddokken på disse maskinene flyttes bortover vangene, da øker maskinens stabilitet, ved at trykket fra et emne i ubalanse vil fordeles på alle de fire beina på maskinen, en betydelig fordel ved tunge emner. I dette sjiktet av maskiner er det mye å velge i, og da blir det i mange tilfelle personlige preferanser og spesielle behov som avgjør valget. En ting som kan være en avgjørende faktor i disse valgene, er hvor stillegående maskinen er, og dette er en klar fordel de dyre maskinene kan by på, i forhold til de rimeligere.

Vi har her kommet til sjiktet av maskiner som har såpass stor tyngde at de ikke er ment å skulle flyttes på, og da er det klart at stor vekt vil være en fordel, fordi dette øker maskinens stabilitet og kapasitet. Stor vekt og solid konstruksjon medfører at de kan håndterer emner med stor ubalanse. Et annet særtrekk ved maskinene i den høyere prisklassen, er at de har stor nok motor til å kunne tåle å kjøres på et lavt turtall med tunge emner og stor belastning.

Skrevet av: Jan Tore Solberg og Trine Fløtre-Gansmoe

Har du flere spørsmål? Send oss gjerne en mail på post@verktoyas.no eller ring oss på 51 88 68 00

Privacy Preference Center

Rull til toppen